vrijdag, 20 november 2009

SERVIË KLAAR VOOR EUROPA?

Hi Bloggers,

Vorige zondag is Pavle (cfr. Paulus), de patriarch van de Servische Orthodoxe kerk, overleden op 95 jarige leeftijd. Hij woonde 33 jaar in Kosovo, maar toen hij in 1990 als Patriarch voor de Servische Orthodoxe kerk verkozen werd, verhuisde hij naar Belgrado.

In de jaren 90 steunde de Servisch Orthodoxe kerk onder zijn bewind openlijk de Bosnische Serviërs tijdens het conflict in Bosnië-Herzegovina. Er is natuurlijk de bekende foto waar Radovan Karadzic de hand kust van Patriarch Pavle.

Zeljko Raznatovic, beter bekend als Arkan, ontsnapte eind jaren ’70 uit een Belgische gevangenis (toeval?) en richtte in 1991 de paramilitaire groepering Arkanovi Tigrovi  (Arkan Tijgers). In één van zijn speeches zei Arkan dat de Patriarch zijn ‘supreme commander’ was.

Patriarch Pavle maakte gretig gebruik om Milosevic in de oren te fluisteren dat de Serven in Kosovo benadeeld werden en dat Slobodan daar iets aan kon veranderen. Pas in 2000 nam de kerk openlijk afstand van Slobodan Milosevic’s daden in Kosovo. Vijgen na Pasen.

Vandaag werd de Patriarch begraven en honderdduizenden mensen waren aanwezig op de uitvaartplechtigheid. Tja, de populariteit van de Servische Orthodoxe Kerk is enorm en van een scheiding van Kerk en Staat is hier nog lang geen sprake.

Een nieuwe leider van de Servisch-orthodoxe kerk mag op zijn vroegst veertig dagen na het overlijden van Pavle worden gekozen. Grootste kanshebber is bisschop Amfilohije, die bekendstaat om zijn anti-Westerse en ultranationalistische denkbeelden. Deze regelrecht Chetnik trad de afgelopen twee jaar al op als vervanger van Pavle.

In Brussel en de rest van Europa gaat men er vanuit dat Servië op de goede weg is om lid te worden van de Europese Unie. Er staat onze kersverse EU-president Van Rompuy toch nog wat research werk te wachten.

Tot blogs!

El Patron

Pavle Karadzic
 

Commentaren

de sint toch nog wa vroeg voor sinterklaas?!

Gepost door: Tiger | zaterdag, 21 november 2009

De commentaren zijn gesloten.