maandag, 27 juli 2009

KARNAVAL VS WOODSTOCK

Hi Bloggers,

Guca is een fenomeen in Servië.

Het dorpje in het westen van Servië telt slechts 2000 inwoners. Eenmaal per jaar klinkt hier onophoudelijk trompetgeschal over dit anders zo idyllische Servische platteland. Het dorpje wordt dan ingenomen door meer dan een half miljoen feestvierders. Ik weet niet hoe ik het zou moeten verwoorden: het Servische Woodstock, de Servische versie van karnaval in Rio De Janeiro of Werchter in het kwadraat!

Het Guca festival is op zijn zachts gezegd het opmerkelijkste festivals ter wereld. Bijzonder is dat er voortdurend optredens zijn. Uiteraard komen heel wat buitenlandse bezoekers voor het hoofdpodium in het voetbalstadion, waar bekende namen zoals Goran Bregovic en Boban Markovic hun ding doen. Maar ook in het dorp zelf staan er kleine podia en overal op straat kom je van ’s ochtends vroeg tot diep in de nacht zigeunerorkesten tegen. Hier kan je met enkele Servische bankbiljetten zwieren en je verzoeknummertje aanvragen. Als een orkest dan de eerste tonen van een bekende opzwepende balkankraker speelt, veren de Serviërs aan tafel op en zingen luidkeels mee met de vuisten in de lucht: ‘Kalashnikov! Kalashnikov!

Ik was nog een klein details vergeten te vermelden. Guca is een gratis festival. Allen daarheen dus! Volgende week van woensdag 5 tot zaterdag 8 augustus.

Tot blogs!

El Patron

De commentaren zijn gesloten.