woensdag, 17 juni 2009

EU vs KOSOVO & BOSNIA

Hi Bloggers,

Sommige landen in het Westen van de Balkan verkeren in de mogelijkheid om tegen het einde van het jaar zonder visum naar de Schengen landen te gaan. De Ministerraad van de EU in Luxemburg heeft het groen licht gegeven voor het afschaffen van de visumplicht voor bepaalde landen als ze aan bepaalde voorwaarden voldoen.

Het gaat over Servië, Montenegro en Macedonië. Bosnië en Kosovo komen niet in aanmerking, waarmee de EU de twee moslimlanden van Europa voor schut zet.

Nu al wordt er vanuit die twee landen hevig gestreden om een dubbele nationaliteit te verkrijgen. Montenegro opent hierbij wagenwijd de deuren voor de Albanese en Bosnische Moslims. Het verkrijgen van de Montenegrijnse nationaliteit verloopt trouwens iets vlotter dan in België.

Dit wil natuurlijk ook zeggen dat de stemgerechtigde Moslimgemeenschap in Montenegro in geen tijd aanzienlijk in aantal zal toenemen. Als je weet dat er in Montenegro minder dan 700.000 inwoners wonen, zal dit al snel electorale gevolgen hebben.

Daarenboven moet elke inwoner van Kosovo tegen het einde van het jaar een Kosovo paspoort hebben. Ook de Servische en Bosnische minderheden die in Kosovo wonen zijn verplicht zich dit paspoort aan te schaffen. Jammer genoeg wordt het paspoort van Kosovo niet erkend door Servië en Bosnië, waardoor deze minderheden van Kosovo niet meer op bezoek kunnen gaan in Servië en Bosnië tenzij ze hun registreren in een ander land.

Benieuwd welke invloed die verschuiving van ethniciteiten, godsdiensten en nationaliteiten op lange termijn zal teweeg brengen.

Tot blogs!

El Patron

 

20:06 Gepost door El Patron in Reizen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: bosnia, eu, kosovo, paspoort, visum, servie |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.