zondag, 10 mei 2009

PECTOPAH = RESTORAN, CYΠEP = SUPER, CYRILLIC = PEANUTS

Hi Bloggers,

Het Luštica-schiereiland ligt vlakbij de baai van Kotor op een zucht van de kleine luchthaven van Tivat.

Het schiereiland is momenteel nog maar dun bevolkt en bestaat voornamelijk uit pure natuur (veel jasmijn, rozemarijn en granaatappels). Hier en daar is er een netwerk van kleine straatjes waar men beter geen tegenligger tegenkomt of men is gedwongen op honderden meters achteruit te rijden om een plekje te vinden waar twee auto’s langs elkaar kunnen. Er is ook bespaard op wegwijzers en degene die er staan, zijn meestal in het Cyrillisch. Aangezien onze kennis van het Cyrillisch beperkt is, had de conversatie tussen chauffeur en kaartlezer meer iets weg van een woordspelletje. ‘Hier naar rechts gaan we naar een dorpje met 5 letters en het eindigt op ‘-ići’.’ Als je weet dat 90% van de dorpjes hier eindigt op ‘-ići’ was de kaartlezer hier niet veel mee geholpen.

Dan maar op het gevoel rijden en dat werd uiteindelijk beloond. Plots kwamen we terecht in Rose, een dorpje dat nog maar door weinig toeristen is bezocht. Het autovrij dorpje aan het einde van het schiereiland telt misschien slechts een twintigtal huizen en straalt enorm veel rust uit. Vooral de op de landkaart vermelde vuurtoren was op zijn minst gezegd indrukwekkend (zie foto). In het restaurant Adriatic, de enige horeca-zaak waar we terecht konden, was de kennis van toeristische talen zoals Engels, Frans en Duits nihil. Nema problema, El Patron haalde zijn beste Servisch boven en we denken dat we op ons bord kregen wat we besteld hadden. Toen de ober echter begon te vragen in het Servisch of hij de vis moest fileren of dat wij het liever zelf zouden doen, zette El Patron zijn beste pokerface op en werd hij tijdig bijgestaan door zijn moeder die voor mij vertaalde. El Patron’s mama heeft verborgen talenten!

De zuidkant van het schiereiland viel een beetje tegen. Nog altijd evenveel natuur, maar de natuur werd ontsierd door de talrijke borden van bouwpromotoren en makelaars. Als al die borden binnen enkele jaren vervangen worden door appartementblokken zal het schiereiland en zijn idyllische strandjes veel van hun charmes moeten inboeten.

Tot blogs!

El Patron

20090504 06 Schiereiland2

20090504 06 Schiereiland1


 

10:06 Gepost door El Patron in Reizen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: toerisme, rose, montenegro, schiereiland, kotor, cyrillisch |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.